Позвоните нам +359 (0) 888 00 99 99
Продажби Наеми Мебели
Продажби
Наеми
Мебели
Категория
Тип продукт
Туризъм в България

МОРСКИ ТУРИЗЪМ
Българското черноморско крайбрежие предлага повече от,370 км плажна ивица, която разполага с около двеста плажа. Повечето от тях се простират по протежението на брега, а останалата част се е образувала в заливи. Заедно с огромните хотелски съоръжения можете да намерите забавления за всички вкусове: сърфинг, водни ски, гмуркане, подводна археология, риболов, подводен риболов.
Освен морски видове почивка, курортите в България предлагат възможности за пешеходен туризъм, колоездене, конен и екотуризъм, фотосафари, посещение на важни обекти на природата и културата. В северната част на Черноморското крайбрежие са построени голф игрища от световните стандарти.
Съдържанието на морска сол - е относително ниско в сравнение с други морета (почти два пъти по-ниска соленост в Средиземно море). Максимална височина на вълните не надвишава 5-6 метра, а приливите и отливите са почти незабележими - около 10 см. Водата е чиста, лятото - топла и удобна за плуване, а през август температурата на водата достига 29-30 C.
Един от най-добрите плажове в България се счита -плаж Какао Бийч (Cocao Beach) в Слънчев бряг, където на 8км от пясъчни дюни има всичко необходимо за любителите на спорта. На плажа се занимават със съргинф, возят се на платноходки, яхти, лодки, скутери, водни ски и дори банани, усъвършенствате уменията на водни спортове, скачане с парашут и летят с делтапланери.
На второ място - Златни пясъци. Плажът на този курорт често е наричан "Перлата" на брега на Черно море в зеленината. В допълнение има 4км фин пясък, който привлича туристите и с наличиевто на лечебнитермални извори.
На трето място е морският курорт Албена, който еколозите многократно са отбелязвали със своя "Син флаг". Плажът е популярен сред българи и чужденци. В допълнение към стандартния набор от "слънце, въздух и вода", се характеризира с фин пясък, сенчести паркове и минерални води.

 

СКИ И ПЛАНИНСКИ ТУРИЗЪМ
През зимата в България се срещат любителите на планински туризъм и ски. Тъй като третата част от територията на България е заета планински рееф, тук удачно са разположени ски-писти за зимни спортове. Зимният туризъм в България сега не отстъпва по облужване от класическите курорти . като например в Швейцария, но при това много по-евтино. Продължителността на сезона на средно-високите и високите курорти е 130 дни, така че ски курортите очакват своите гости от декември до април. Климатът е мек, средната януарска температура е 4.6 градуса под нулата, снежната покривка достига 1.5 метра.
Освен ествествените самостоятелни писти за ски, от този сезон се появиха нови възможности: шейни (не само през деня, но през нощта), панорамни обиколки с хеликоптер, български фолклорни вечери, дегустации на вина и оригинални ястия от българската национална кухня. Най-известните ски курорти са :
Ски курорт "Банско" се намира в Югозападен регион на България, в Пирин планина, една от най-красивите български планини, Национален резерват, обявен от ЮНЕСКО за световно природно наследство.
Ски курорт "Боровец" - най-старият и най-големият ски курорт в България. Боровец е заобиколен от вековна борова гора, намира се в северните склонове на Рила планина, в подножието на връх Мусала с надморска височина от 1230-1390 м .Курортът е създаден през XIX век като ловна база на българските царе.
Ски курорт "Пампорово"- вторият по големина ски курорт в България. Пампорово се намира в гориста местност в сърцето на Родопа планина на надморска височина от 1450-1650 м над морското равнище. Над него се издига връх Снежанка (1926 m), на която е поставена кулата. Със своята панорамна площадка за наблюдение се откорява гледка на цялата планина Родопи.

 

БАЛНЕО И СПА - ТУРИЗЪМ
Балнео се явява неотлъчна част от България, чиито традиции са дълбоко вкоренени във времената на траките. Траките в древността са се считали за изкусни лечители, знаещи за лечебните свойства на минералните извори, и са били известни по всички краища на Римската империя.
България се нарежда на първо място сред европейските страни по отношение на изобилие от термални минерални води с различен физико-химичен състав и естествени басейни с лечебна кал.
В България има повече от 500 места с термални и минерални извори. Главно преобладават слабоминерализована минерална вода -67%, минерализирана-14% и газирана - 18%. Тук също така са разпространени сулфидни, радонови, силициеви, хлорно-натриевни и флуоридни, желязо и арсенни минерални води. Особено ценен ресурс за страната се явяват залежите на висококачествоени лиманни лечебни кали и торф.
В страната се намират около десет балнео лечебници, които предлагат на всеки желаещ да излекува своя организъм. Най-мощният курорт е Велинград. Тук из-под земята извират около 80 термални минерални извори.
• Ценни по своя химичния състав и съставки на минералните води, се срещат и в долини с типичен средиземноморски климат;
• Изобилието на термоминерална вода и лечебна кал разполага с таласотерапична зона на брега на Черно море;
• Много от местнаходжението на минералните извори, са разположени в планински или хълмисти местности, с богати био-климатични и ландшафтни качества, в непосредствена близост до бистри планински потоци и иглолистна растителност, създаващи уникална среда с йонообразуващи фактори и неоценени физиологични и терапевтични значения;
• В България се използва успешно огромно разнообразие от билки и растения, с цел прилагането на фито - и ароматерапия, както и лечебните свойства на пчелните продукти.

 

СЕЛСКИ ТУРИЗЪМ
Селският туризъм се е развил сравнително наскоро. С нарастването на мегаполисите и темпото на живот, много хора избират именно тази насока в туризма, която позволява на чужденци по-отблизо да погледнат и да се докоснат до корените на националния дух и традиции, да се чувстват уникалността на българския бит.
Съхранените обичаи и занаяти, уникалния фолклор, типичната селска атмосфера - архитектурен и етнографски резервати, традиционна кухня, както и известното българско гостоприемство покоряват любителите на този вид туризъм.
Гостите се настаняват в малки семейни хотели, заедно със собствениците на къщата се включват в приготвяването на храна,и при желание в селскостопанските дейности. Туристите се занимават с различни занаяти: дърворезба, тъкане, производство на прибори и от ковано желязо. При желание за гостите се организират уроци по готвене, дегустация на вина, изучаване на български фолклор. Сенокос и ръчно доене, производство на сирене и домашно кисело мляко ,събиране и обработка на билки и горски плодове, готвене домашно сладко и мармалад - всичко това умело се превръща в елементи на туристически продукт в селските райони на България.

 

ЛОВЕН ТУРИЗЪМ
България разполага с повече от 10 000 кв.км. горска площ, подходяща за отглеждане на диви животни и развитие на ловен туризъм. При условие, че в много европейски страни е забранен ловът, в България това е възможнои се явява едно от най-големите богатства в страната. Европа е почти опустошена в отнощение на диви животни.
Ловният туризъм - достатъчно скъпо удоволствие, и не всички могат да си го позволят, така че България разчита основно на западните клиенти, но и сред нашите граждани има желаещи да се присъединят към този занаят. Предполага се, че България ще може да получи около 40-50 млн. долара годишно от този вид туризъм.
Ловния сезон в България започва от 1 октомври: разрешен е лова и лова на диви свине, зайци, гълъби, котки и диви пуйки, фазани, яребици, ястреби, диви гъски и патици, лисици. Ловците отбелязват началото на сезона със специални ритуали и тържества. Някои български ловни трофеи побеждават всички световни рекорди, а някои не са надминати през последните няколко десетилетия.
Отлични условия за лов на едър дивеч предоставят ловните домакинства: Ботевград ,Витиня, Самоков, Арамлиец, Боровец, Борово Женда, Кормисош, Студен Кладенец, Русалка, Паламара, Ракитово, Миджур,Първенец, Босна, Бялка, Воден, както и много други. Черно море предлага уникални възможности за риболов на камбала, кефал, лефер, есетра, сафрид, паламуд и други видове риба. Богати на рибата са и български реки. В страната има много водохранилища, предлагащи възможности за спортен риболов.

 

КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ
Цялата страна е покрита с уникални археологически паметници - древни селища от неолита, тракийски светилища и гробници, останки от римски градове, византийски и средновековни крепости, архитектурни резервати, етнографски комплекси, църкви и манастири, гробници.
Независимо от факта, че в България заема само 2% от Европа, в страната има около 40 хиляди исторически паметници (7 от които са включени в списъка за световно културно наследство ЮНЕСКО), 36 културни резервата, 160 манастира, около 330 музеи и галерии. Те включват праисторически находки, тракийски гробници,обекти от гръцката епоха, римски крепости , исторически паметници от Първата и Втората българска държава, както и архитектурни забележителности на българското Възраждане.
В страната има много възможности за изследване на традиционните домакински видове дейност по българските земи - производството на розово масло, вино.
В България има повече от 300 музея. Единственият по рода си – музей на кисело мляко (йогурт) в с. Студен Извор, област Трън, музей на розите- Казанлък , Музей на транспорта в Русе, Музей на изкуствата в Трявна, Габрово –музей на хумора, Музей за история на медицината във Варна, Музей на мозайките в Девня, Музей на солта в Поморие, политехнически музей в гр. София, Национален антропологичен музей в София, музей на авиацията в Пловдив, Музей на виното в Плевен, Националния исторически музей, Музей "Земята и хората" и много други.


СПОРТЕН ТУРИЗЪМ
За феновете на нови приключения, за коитопочивката е свързана с движение, покоряване на върхове и завладяване на нови територии, то тогава за тях България ще бъде много привлекателна.
В България са създадени всички условия за занимание с голямо разнообразие от спортове и спортни дейности. Почти всеки курорт има клубове, които предлагат обучение и екипировка за гмуркане, сърф, кайт сърф. Възможно е да се наемат лодки, джетове и яхти за разходка или за вълнуващ риболов .
Планините в България предлагат на своите гости мрежи от Екопътеки, за да се проучи невероятна красота. В някои планински райони има отлични условия за планински туризъм (алпинизъм) в райони като Враца, Лъкатнишески скали, Мальовица.
Планините можете да видите и качени на кон. В цялата страна има конни бази, предлагащи разходки и по-дълги преходи с водач по планинските или равнинни райони. Конният спорт се развива в страната в продължение на близо 90 години, като, например в Божурище, се провежда кръг за Купата на мира по коннен спорт.
Любителите на адреналина могат да се съсредоточат върху някоя от бурните реки в страната – това са Струма, Искър, Места и т.н. В райони като Искър и Кресненско се организират рафтинг и каяк в бързите реки. Особено вълнуващо е такова приключението през май и юни, когато реките са най-пълноводни.
Друг начин да се повиши нивото на адреналин – това е с полет. Да се издигнете над гр. Сопот, например - едно от най-добрите места за парапланеризъм в Европа. Условията за парапланеризъм и делтапланеризъм има и в района на планината Витоша, градовете Сливен, Кюстендил, Стара Загора, Албена.
На по-високите места в страната, както и в пещерата Проходна, можете да направите бънджи скокове. Товаподарява едно незабравимо преживяване и остава спомен за цял живот.
През последните няколко години България се е утвърдила като сериозно направление в голф туризма. В страната функционират модерни голф игрища, проектирани от международно признати експерти. Площадките са разположени в няколко области - 3 на северното черноморско крайбрежие на България, 3 в района на столицата, един в близост до планинския курорт Банско и един в гр. Сливен.


Мебели от производителя

Заказать свой уникальный интерьер с нами